Tel: 0743 781 648

DESERTURI

by
Saladmaster România

Papanași cu căpșuni

Pentru mulți dintre noi, papanașii reprezintă desertul copilăriei, dar știați că denumirea acestei gustări savuroase vine de la latinescul papa sau pappa, care înseamnă chiar mâncare pentru copii? În zonele țării cu infleunțe austro-ungare, aceștia se gătesc prin fierbere, având la bază rețeta pentru gomboți, în timp ce în Bucovina, papanașii sunt prăjiți.

În orice zonă geografică a țării am fi copilărit, un lucru este sigur: unele dintre cele mai dulci amintiri ale copilăriei sunt legate de acest desert plin de fantezie!

VAS UTILIZAT: Vas 2.8 L și accesoriu cu sită

AUTOR: Consultant ANGELA ZACHARIS

INGREDIENTE

  • căpșuni, un fruct pentru fiecare bucată de papanaș
  • 500 g brânză cremoasă de vaci sau ricotta
  • 2 ouă
  • 50 g de gris
  • 100 g făină
  • 60 g zahăr
  • vanilie, sare, coajă de lămâie

MODALITATE DE PREPARARE

Se amestecă toate ingredientele, în afară de căpșuni, până se obține o compoziție moale și lipicioasă. Apoi se formeză mici sfere umplute cu câte o căpșună. Acestea se plasează în sită și se gătesc la foc mediu până când sună clopoțelul, moment după care reducem focul la minim și mai lăsăm vasul pe foc timp de 20 de minute. La final, papanașii se dau prin migdale prăjite și zdrobite. Se servesc cu sos de căpșuni și smântână de migdale.

SMÂNTÂNĂ DE MIGDALE

  • 200 gr. migdale decojite
  • 170 ml. apă
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • ½ lingură de sare

Toate ingredientele se pun în blender și se mixează până când amentecul este unul omogen și cremos.

Clătite fără gluten cu afine și cremă de cocos

Intoleranța la gluten nu este un simplu moft al secolului al XXI-lea, așa cum este considerată de către unele voci sceptice. Aceasta este o afecțiune reală, care afectează aproximativ 6% din populația întregii lumi. Dacă formele sale mai ușoare pot fi confundate cu alte simptome, cea mai gravă manifestare a intoleranței la lactoză se manifestă sub numele bolii celiace, o condiție medicală ce afectează profund sistemul digestiv. Alte simptome care pot semnala această condiție pot include durerile și disconfortul abdominal, durerile de cap, oboseala cronică, anemia, depresia și scăderile inexplicabile în greutate.

Însă vestea bună este că a devenit din ce în ce mai ușor să menținem o dietă fără gluten, datorită vizibilității la nivel mondial câștigată de această formă de intoleranță alimentară. Și pentru că micul dejun este masa care dă tonul întregii zile, ce rețetă mai potrivită decât cea pentru faimoasele clătite cu afine, cu o notă exotică de cocos?

VAS UTILIZAT: Grătarul electric Bad Boy

AUTOR: Consultant ȘTEFANIA ZAPIRTAN

INGREDIENTE

  • 2 ouă
  • 60 g făină de hrișcă
  • 60 g făină de orez
  • 55 g zahăr tos
  • 2 lingurițe de praf de copt fără gluten
  • 185 ml lapte de cocos
  • 250 g afine proaspete sau congelate
  • sare

MODALITATE DE PREPARARE

Se separă albușul de gălbenuș, iar albușul se bate cu puțină sare până devine o spumă ușoară. Într-un alt vas se amestecă făina de hrișcă împreună cu cea de orez, zahărul, praful de copt, gălbenușurile și laptele de cocos. Apoi se adaugă și spuma de albușuri și afinele. Se preîncălzește grătarul electric Bad Boy la 230 de grade iar clătitele se prăjesc 3-4 minute pe fiecare parte, fără capac.

Batoane de cereale, fără zahăr

Gustările rapide din timpul zilei pentru un plus de energie sunt, de cele mai multe ori, și cele mai nocive pentru sănătate, fiind încărcate cu cantități excesive de zahăr și alți aditivi dăunători. Aceste batoane de cereale fără zahăr sunt o variantă alternativă ideală, prelungind senzația de sațietate și menținând nivelul de energie și capacitatea de concentrare la maximum, pe parcursul întregii zile.

Ușor de preparat și o activitate de weekend relaxantă, această rețetă este soluția cea mai simplă și gustoasă pentru a ne asigura gradul maxim de productivitate din timpul săptămânii, fără nici un compromis!

VAS UTILIZAT: Grătarul electric Bad Boy

AUTOR: Nutriționist FLORINA BADEA

INGREDIENTE

  • 150 g fulgi de ovăz
  • 3 mere
  • 25 g migdale
  • 25 g nuci
  • 25 g semințe de susan
  • 25 g prune uscate
  • 25 g stafide
  • 1 linguriță praf de scoțișoară

MODALITATE DE PREPARARE

Se preîncălzește grătarul electric Bad Boy ,care funcționează ca un cuptor, la 230 de grade. Cu ajutorul procesorului Saladmaster, se rad merele iar apoi se amestecă toate ingredientele: fulgii de ovăz, nucile şi migdalele mărunţite înainte, seminţele de susan, prunele uscate tăiate și ele înainte, stafidele şi scorţişoara. După omogenizarea întregii compoziții, i se dă o formă de dreptunghi înalt de aproximativ 2 cm., după care se așeză în Bad Boy și se lasă pentru 12 minute la copt. După ce batoanele sunt gătite, se lasă la răcit înainte de a fi redimensionate în forma preferată.