Tel: 0743 781 648

REȚETE INTERNAȚIONALE

by
Saladmaster România

Borș ucrainean cu sfeclă roșie

Borșul este un deliciu, dar totodată și un leac îndrăgit la scară largă pe vaste teritorii din Europa de est. Varianta sa ucraineană se deosebește de altele precum cea poloneză sau de ciorba cu borș românească prin prezența la loc de cinste a sfeclei roșii. Dar nu gustul său distinctiv a fost singurul factor care a făcut ca borșul să fie preferat de aproape un întreg continent, ci și proprietățile sale extraordinare. Acesta este bogat în vitaminele B, C, D și H, conținând totodată aminoacizi, enzime, minerale, seleniu și crom.

Fie că suntem doar împătimiți ai gustului sau căutăm în mod activ un preparat ideal pentru detoxifiere, echilibrarea florei și fortificarea organismului, borșul este un aliat de netăgăduit în toate aceste scopuri!

VAS UTILIZAT: Vasul electric Bad Girl și Wok 4.7L

AUTOR: Dealer IRINA FLORESCU

INGREDIENTE

  • coadă de vită – 300-400 gr
  • 1 ceapă
  • 1 sfeclă mare
  • 2 morcovi
  • un sfert de varză
  • 1 lingură pastă de roșii
  • lămâie sau borș acru
  • foi de dafin
  • pătrunjel
  • boabe de piper

MODALITATE DE PREPARARE

Se pune coada de vită în vasul electric Bad Girl și se adaugă 3L de apă, sare, boabe de piper și foi de dafin. Apoi urmează ca temperature să fie setată la 150 de grade, iar în momentul în care sună clopoțelul să fie redusă la 90 de grade timp de 10 ore. În cazul în care nu se utilizează vasul electric ci unul direct pe foc, borșul se gătește timp de 5 ore, după care focul se reduce la minim.

Separat, se preîncălzește Wok-ul la foc mediu și se călește ceapa, morcovul și sfecla, toate răzuite în prealabil cu ajutorul procesorului și conului nr. 2. După 2 minute de sotare se pune capacul, iar din momentul în care sună clopoțelul se mai gătește preparatul la temperatură minimă timp de încă 10 minute. Apoi se adaugă pasta de roșii, se omogenizează amestecul și se lasă încă 3 minute la foc mic.

Urmează ca supa să fie strecurată cu ajutorul unei site și turnată direct în Wok, peste legume. Se adaugă apoi varza răzuită în prealabil cu ajutorul conului nr. 4. Temperata trebuie să fie una medie până în momentul în care sună iar clopoțelul, iar apoi aceasta se reduce la minim timp de 10 minute. La final, se adaugă zeama de lămâie sau 200 ml. de borș acru și pătrunjelul tocat fin, după care se mai gătește 3 minute la foc mic. Borșul este gata și ideal de servit cu smântână!

Curry cu fasole mung

Curry și mâncarea vegetariană sau vegană sunt două lucruri pentru care bucătăria indiană este cunoscută prin excelență. Denumirea unui tip de mâncare drept curry a devenit o practică populară la nivel international, însă puțină lume știe că în India nu a existat inițial acest concept. Puterile coloniale precum Marea Britanie și Portugalia au fost cele care au standardizat această denumire, făcând referire la un mix de condimente specific bucătăriei indiene, cuvântul original pentru acesta fiind kari în limba tamil. Mixul curry variază în funcție de regiune, însă aproximativ toate variațiunile sale au la bază aceleași 4 ingrediente, și anume coriandrul, turmericul, chimionul și arediul iute chili roșu.

Acest curry cu fasole mung este o variantă mai puțin iute a unui curry vegetarian, cu note aromate de usturoi și ghimbir, potrivit pentru toți cei ce vor să se aventureze pentru prima data în lumea plină de culoare a bucătăriei indiene, păstrând un echilibru confortabil între gusturi noi și altele deja familiare!

VAS UTILIZAT: Bad Boy și Bad Girl

AUTOR: Dealer IRINA FLORESCU

INGREDIENTE

  • 500g fasole mung
  • 2 cepe
  • 5 căței de usturoi
  • 1 legatură patrunjel
  • pastă de roșii
  • 1 conservă de lapte de cocos
  • sare, mix curry, coriandru măcinat, piper cayenne, chili roșu, pudră de ghimbir, turmeric.

MODALITATE DE PREPARARE

Înainte de a fi gătită, fasolea trebuie hidratată timp de 12 ore. Apoi se pune fasolea la fiert, iar când sună clopoțelul se reduce temperatura la minim și se mai lasă la gătit încă 40 de minute. După ce fasolea este gata, preîncălzim vasul electric la 180 de grade și prăjim cârnăciorii 5 minute. Apoi adăugăm legumele tăiate fin și le sotăm timp de 3 minute. Urmează să adăugăm fasolea fiartă, bulionul și suficientă apă cât restul ingredientelor să fie acoperite. La final se adaugă foile de dafin, sarea și piperul, iar când sună clopoțelul reducem temperatura la 90 de grade și mai gătim timp de o jumătate de oră.

Shakshuka

Shakshuka este revendicată atât de Israel, cât și de Yemen, de fostul Imperiu Otoman dar și de națiuni africane precum Libia sau Tunisia. Dar aceasta devine cunoscută în forma de astăzi în timpul migrațiilor puternice din nordul Africii spre Israel, perioadă în care hrana sățioasă era rară. Așa că, acest preparat a devenit cu ușurință preferatul zonei datorită facilității, rapidității și factorului de sațietate și complexitate nutritivă.

VAS UTILIZAT: Grătarul electric Bad Boy

AUTOR: Consultant ANDREEA RĂDUNĂ @TastyFuture

INGREDIENTE

  • 10 ouă
  • 100 g brânză cheddar
  • 1 ardei gras
  • ceapă
  • 400 ml sos de roșii

MODALITATE DE PREPARARE

Se preîncălzește grătarul Electric BB la 180 de grade. Apoi se călește ceapa timp de 2 minute. Se adaugă ardeiul tocat, marinat și se călește încă 3 minute. Se adaugă sosul de roșii și se pune capacul peste. Când sună clopoțelul, reducem temperatura la 85 grade și lăsăm încă 10 minute. Incorporam pe rând, cu grijă, câte un ou. Setăm 100 de grade și lăsăm sub capac 5 minute.