Tel: 0743 781 648

REȚETE TRADIȚIONALE

by
Saladmaster România

Iahnie de fasole cu cârnați

Nelipsită de pe mesele de Ziua Națională a României, iahnia de fasole este un preparat răspândit în toate zonele țării. Cu toate acestea, puțini știu că numele rețetei vine din limba turcă, de la termenul yahni. Ceea ce este esențial de știut despre aceste plante leguminoase este că pot ajuta la pierderea în greutate, reduc nivelul colesterolului și ajută inclusiv în lupta împotriva diabetului de tip 2.

Ușor de preparat, prietenoasă cu bugetul și o sursă ideală de fibre și proteine, este ușor de înțeles de ce fasolea este unul dintre ingrdientele preferate ale românilor.

VAS UTILIZAT: Vasul electric Bad Girl

AUTOR: Dealer IRINA FLORESCU

INGREDIENTE

  • fasole 500 gr
  • cârnați 300 gr
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă
  • 400 ml bulion de roșii
  • foi de dafin, boia, sare și piper

MODALITATE DE PREPARARE

Înainte de a fi gătită, fasolea trebuie hidratată timp de 12 ore. Apoi se pune fasolea la fiert, iar când sună clopoțelul se reduce temperatura la minim și se mai lasă la gătit încă 40 de minute. După ce fasolea este gata, preîncălzim vasul electric la 180 de grade și prăjim cârnăciorii 5 minute. Apoi adăugăm legumele tăiate fin și le sotăm timp de 3 minute. Urmează să adăugăm fasolea fiartă, bulionul și suficientă apă cât restul ingredientelor să fie acoperite. La final se adaugă foile de dafin, sarea și piperul, iar când sună clopoțelul reducem temperatura la 90 de grade și mai gătim timp de o jumătate de oră.

Varză călită cu cârnați de casă

Varza călită este îndrăgită de români din vremuri străvechi, iar rețete pentru prepararea acesteia datează încă din anul 1695. Istoricul Lukacs Jozsef menționează faptul că acest preparat era preferat de majoritatea gospodăriilor din Evul Mediu pe aproape tot continental European. Pe lângă accesibilitatea cultivării acestei legume, beneficiile sale pentru sănătate sunt un alt factor pentru care au adus-o la rang de vedetă gastronomică. Bogată în nutrienți, varza ajută  la reducerea inflamațiilor din organism, la procesul digestiv, reduce riscul bolilor de inimă, ține sub control tensiunea arterială și nivelul colesterolului, fiind în același timp o sursă bogată pentru vitaminele C și K.

În alte cuvinte, varza este atât un ingredient  versatil și extrem de ușor de integrat în toate felurile de diete, cât și o sursă incontestabilă de substanțe esențiale pentru o stare de sănătate.

VAS UTILIZAT: Bad Boy sau Bad Girl

AUTOR: Dealer IRINA FLORESCU

INGREDIENTE

  • cârnați de casă 200 g
  • 1 varză medie
  • 1 ceapă mare
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • cimbru, boia, sare și piper

MODALITATE DE PREPARARE

Înainte de a fi gătită, fasolea trebuie hidratată timp de 12 ore. Apoi se pune fasolea la fiert, iar când sună clopoțelul se reduce temperatura la minim și se mai lasă la gătit încă 40 de minute. După ce fasolea este gata, preîncălzim vasul electric la 180 de grade și prăjim cârnăciorii 5 minute. Apoi adăugăm legumele tăiate fin și le sotăm timp de 3 minute. Urmează să adăugăm fasolea fiartă, bulionul și suficientă apă cât restul ingredientelor să fie acoperite. La final se adaugă foile de dafin, sarea și piperul, iar când sună clopoțelul reducem temperatura la 90 de grade și mai gătim timp de o jumătate de oră.